Att operera halsmandlarna är ett snabbt kirurgiskt ingrepp som utförs under narkos.

Tanken med den här informationen är att ge råd så att ditt barn ska må så bra som möjligt efter halsmandeloperationen och kunna återgå till normal kost och normala aktiviteter så fort som möjligt.

Operationen kan utföras på två sätt: Antingen avlägsnas hela halsmandlarna, vanligast vid upprepade halsinfektioner, eller opereras bara de utskjutande delarna, som blockerar andningsvägen bort. Vilken operationsmetod som är bäst lämpad för ditt barn avgör den öron- näs- och halsläkare som ska operera. Valet beror på vilka besvär ditt barn har av sina halsmandlar.

Vid operationen tas halsmandlarna ut genom munnen. Sårytan där mandeln suttit lämnas öppen och blödningen brukar vara liten. Efter operationen är barnet mycket trött och behöver sova.

Vad händer nu?

Om du inte redan fått ett operationsdatum för ditt barn, kommer en kallelse med post, telefon eller mail. Möjlighet kan finnas att ni och ert barn kan få besöka avdelningen i förväg för att sjukhusmiljön inte ska upplevas som skrämmande.

Information för närstående

Ladda hem och skriv ut all information för närstående som PDF

Smärtbehandling av ditt barn

Ladda hem och skriv ut Smärtbehandling av ditt barn som PDF

Information för barn

Ladda hem och skriv ut all information för barn som PDF


Behöver du information om smärtbehandling för ditt barn?

Hur du kan bedöma ditt barns smärta, ledtrådar hur du ser att ditt barn har ont eller vill du veta mer om smärtmedicinen och doseringen?


Vanliga frågor

På de följande sidor hittar du svar på vanliga frågor

Vad gör jag om mitt barn får halsfluss?

Vad händer på operationsdagen?

Får jag som närstående vara med?

När kan mitt barn åka hem?

Vad får man äta och dricka?

Hur lång tid behöver mitt barn vara hemma?

Medför operationen några risker?

Körteln bakom näsan, när opereras den?

Så här får ditt barn bästa möjliga upplevelse av sin halsmandeloperation

Genom att förbereda ditt barn inför halsmandeloperationen kan du undvika onödig stress/oro. Ett lugnt, väl förberett barn med en positiv inställning till det som ska ske, upplever mindre smärta och hanterar smärta bättre samt återhämtar sig snabbare. Det finns flera saker som du kan göra tillsammans med barnet för att göra upplevelsen så bra som möjligt t.ex.

Före operationen

Använd informationsmaterialet och sagorna om Elias och Moa för att hjälpa ditt barn att förstå varför operationen behöver utföras.

För att ska stödja ditt barn på bästa sätt är det viktigt att också du är välinformerad och känner dig trygg. På Narkoswebben www.narkoswebben.se kan både barn och vuxna förbereda sig inför sjukhusbesök, narkos och operation. Besök sidan tillsammans med ditt barn.   

Förklara att han/hon kommer att må mycket bättre efter att ha fått halsmandlarna och eventuellt även körteln bakom näsan opererade.

Gå igenom varje steg som kommer att hända före, under och efter halsmandeloperationen. Ju mer ditt barn vet, desto mindre orolig kommer han/ hon att vara.

Tala om att du kommer att finnas med under sjukhusvistelsen. Låt barnet få veta att du kommer att finnas där när han/hon sövs och vaknar.

Han/hon kommer att sova under hela operationen och vakna när det är färdigt. Försäkra ditt barn om att han/hon aldrig behöver vara ensam. Alla kommer att berätta vad de ska göra för att det ska kännas så bra som möjligt. Be ditt barn berätta om han/hon är orolig för något. Då kan personalen förklara mera och göra allt för att lugna ditt barn.

På operationsdagen

Se till att ditt barn har med sig en favoritbok, ett kramdjur, en snuttefilt eller något annat trygghetsskapande.

Var beredda på att det kan förekomma väntetider på sjukhuset.

Ta med något att fördriva tiden med.

Håll kontroll på din egen oro.

En orolig förälder för lätt över sin oro på sitt barn. Agera lugnt och förtroendeingivande.

Efter operationen

Efter operationen är det bra att prata om hur det har varit på sjukhuset, om något har varit jobbigt och varför det var så.

Barnet kan få rita och berätta. Använd gärna sagorna här på www.tonsilloperation.se alternativt www.narkoswebben.se .

Utöver den smärtstillande medicinen är det viktigt att barnet får extra uppmärksamhet.

Genom att läsa, spela spel, titta på TV tillsammans avleds barnet från smärtan i halsen.