Vad händer efter operationen?

Det gör ont i halsen efter operation och därför är det viktigt att följa ordinationen med ett regelbundet intag av smärtstillande medel. Det är normalt att smärtan ökar 3-5 dagar efter operation för att sedan avklinga.

Smärtan är vanligtvis mindre uttalad när endast delar av halsmandlarna har tagits bort. Smärtan är värst på morgonen. Det beror på flera saker, dels att barnet är torrt i halsen eftersom han/hon inte svalt något under natten men också att det gått lång tid sedan sista dosen av smärtstillande medel.

Det är skönt att under natten sova med lite högre under huvudet än vanligt. Då minskar slemhinnesvullnad i det opererade området och därmed värker det mindre. De första dagarna efter operation kan det kännas obehagligt i tungan, vilket beror på att tungan pressats ned med ett speciellt instrument under operationen (för att bättre komma åt halsmandlarna). Besvären lindras av att barnet rör på tungan och därför är det bra att äta och dricka. Värk från öronen kan förekomma utan att det är en öroninfektion. Tuggummituggande kan ibland lindra värken.

Smärtstillande

Efter operationen är det mycket viktigt att använda smärtstillande medicin. Denna ska tas enligt ordination och på regelbundna tider för att ge bästa effekt. Ge barnet mat ca 30-60 minuter efter den smärtstillande medicinen, då är smärtlindringen bäst. Friska barn får som grundsmärtlindring inflammationshämmande läkemedel (t ex Ipren, Diklofenak) som ska tas tillsammans med läkemedel som innehåller paracetamol (ex. Alvedon, Panodil).  Kompletterande medicin ordineras av läkaren.

Köp hem smärtstillande medel i förväg så att det finns hemma när du och ditt barn kommit hem efter operationen. Paracetamol och inflammationshämmande läkemdel finns receptfritt på apoteket. För övrig rekommenderad smärtstillande medicin kan det behövas recept (du kommer att få råd och eventuella recept av behandlade läkare).


Information om smärtbehandling

Behöver du information om smärtbehandling för ditt barn, hur du kan bedöma ditt barns smärta, ledtrådar hur du ser att ditt barn har ont eller vill du veta mer om smärtmedicinen och doseringen?


Illamående

Det är vanligt med illamående och kräkningar, särskilt första kvällen efter ingreppet. Ofta kan det vara lite gammalt blod i kräkningen (ser mörkfärgat ut) eftersom blod ofta rinner ned i magsäcken under operationen. Illamåendet brukar försvinna dagen efter operation.

Mat och dryck

Det är viktigt att uppmuntra ditt barn att äta och dricka normalt. Torrhet i halsen ökar smärtupplevelsen. Ge barnet vad det önskar att äta. Flytande och mjuk kost brukar föredras strax efter operationsdagen men het mat samt sådant som kan riva i halsen är bra att undvika de första dagarna.

Hur lång tid behöver mitt barn vara hemma?

Tiden barnet behöver vara hemma varierar. När endast de förstorande delarna av halsmandlarna tagits bort bör barnet vara hemma minst 4 dagar. När hela halsmandlarna har tagits bort bör barnet vara hemma minst 8 dagar.

Man behöver inte ligga till sängs. Det är bra om barnet är uppe under lugna förhållanden även de första dagarna och det finns inga hinder mot att vistas utomhus om barnet orkar. Om möjligt, undvik att träffa förkylda personer.

Under de 14 dagar som det normalt tar innan halsen är helt läkt ska barnet avstå från ansträngande fysiska aktiviteter (dvs. brottning, hoppa studsmatta, cykling, jogging, aerobics etc). Undvik att flyga tre veckor och utlandsvistelse 3 veckor efter operation.

Uppföljning

På de flesta sjukhus finns inget rutinmässigt planerat återbesök efter operation. Vid komplikationer (blödning, mycket smärta trots intag av rek. mediciner, hög feber) se information under avsnitt “Viktigt”.

Efter operationen är det bra att prata om hur det har varit på sjukhuset, om något har varit jobbigt och varför det var så.

Barnet kan få rita och berätta. Använd gärna sagorna här på www.tonsilloperation.se alternativt www.narkoswebben.se .

Utöver den smärtstillande medicinen är det
viktigt att barnet får extra uppmärksamhet.

Genom att läsa, spela spel, titta på TV
tillsammans avleds barnet från smärtan i
halsen.