När du kommit hem

Sex saker som får dig att känna dig mycket bättre medan halsen läker

Ta din medicin

När du lämnar sjukhuset får du veta hur ofta du ska ta medicin så att det inte ska göra så ont i halsen. Det är viktigt att du följer råden även om du inte har ont för stunden. Medicinen förebygger och minskar det halsonda och hjälper bättre om den tas regelbundet. Du ska ta medicin en stund innan måltid (30 minuter) eftersom det då blir lättare att äta. Det är verkligen viktigt att du tar all medicin under den tid som läkaren vill att du gör.

Vila mycket

Sov gärna med en extra kudde så det blir lite högt under huvudet.

Du behöver vila mycket i ett par dagar. Sen kan du vara uppe och ute, men ta det lugnt i en till två veckor. Gå inte tillbaka direkt till skolan eller gå ut för att leka med dina kompisar. Dina kompisar kan vara förkylda som du lätt kan bli smittad av när du är nyopererad. Du kan vara ute om du orkar men du får inte sporta eller leka så att du anstränger dig.

Tala med lugn röst

Din röst kan låta annorlunda efter operationen. Det går över när halsen har läkt. Det är bra att vila rösten, tala lugnt, undvik att skrika och sjunga högt eftersom det då kan göra ondare i halsen.

Drick massor med vatten

Det är viktigt att få i sig vätska för att må så bra som möjligt. Att vara torr i halsen gör ont och därför hjälper vätskan mot smärtan också. Du kan dricka vad du vill men för en del bubblar kolsyrade drycker (som läsk till exempel) upp bakom näsan, vilket kan vara obehagligt. Tänk på att dricka långsamt med små klunkar, eftersom du kan ha svårt att svälja i början. Det kan hjälpa att tugga tuggummi eftersom det gör att det blir mer saliv i munnen vilket ofta kan göra att det känns bättre bak i halsen.

Ta det lugnt med maten

Det gör ont i halsen efter operationen och den första dagen kan du känna dig lätt illamående. Det går över med tiden, men ta det lugnt med maten. De flesta maträtter går bra att äta och kommer inte att skada din hals. Ät och drick inte för varmt de första dagarna efter operation. Mjuk mat som går lätt att svälja är enklast att äta, till exempel:

 • Glass, Isglass
 • Choklad- och vaniljpudding
 • Soppa, frukt- och bärkräm
 • Yoghurt
 • Potatismos, pannkaka, omelett
 • Makaroner/pasta
 • Smoothie; milkshake

Mat som är bra att undvika

Hård och krispig mat kan vara svår att svälja och göra ont, till exempel:

 • Chips och andra snacks
 • Hårt bröd (ex. knäckebröd), skorpor och hårda kex
 • Hårda äpplen

Viss mat kan svida i halsen, till exempel:

 • Citrusfrukter och citrusjuice (ex apelsiner och apelsinjuice)
 • Ketchup, senap och starkt kryddad mat

Tips för mer rolig och bra information

Vill du veta mera om vad som egentligen händer när man ska sövas och opereras kan du kolla in Narkoswebben www.narkoswebben.se. På Narkoswebben finns massor av kul att göra. Du kan följa med till clownsjukhuset, träffa miniorspionen Hilding Vilding, pyssla och måla, spela spel, titta på film och träffa en massa barn som har legat på sjukhus.