Vad kan jag förvänta mig efter operationen?

Det gör ont i halsen efter operationen, därför är det viktigt att följa ordinationen med ett regelbundet intag av smärtstillande medel. Det är normalt att smärtan tilltar 4-7 dagar efter operationen för att sedan avklinga.
Smärtan är vanligtvis mindre uttalad om endast delar av halsmandlarna tagits bort.

Smärtan är oftast värst på morgonen vilket bl.a. beror på att det gått extra lång tid sedan sista dosen togs av smärtstillande medicin. Det är skönt att under natten sova med lite högre under huvudet än vad du vanligen har. Det minskar slemhinnesvullnaden i det opererade området vilket kan lindra värken.

Första dagarna efter operation kan det kännas obehagligt i tungan vilket beror på att tungan pressas ned med ett speciellt instrument under operationen (för att bättre komma åt halsmandlarna). Besvären lindras av att du rör tungan och därför är det bra att äta och dricka. Värk från öronen kan förekomma utan att det är en öroninfektion. Öronvärken, lindras av de smärtstillande medicinerna som du tar mot värken i halsen och tuggummituggande kan också ibland lindra värken.

Smärtstillande

Efter operation är det mycket viktigt att använda smärtstillande medicin. Denna ska tas på regelbundna tider för att ge bästa effekt. Planera dina måltider och ät ca 30-60 minuter efter att den smärtstillande medicinen tagits, då är smärtlindringen som bäst. Grunden i all smärtlindring om du inte har några andra sjukdomar eller eventuella allergier är inflammationshämmande läkemedel (t ex Ipren, Voltaren, Naproxen, Arcoxia) tillsammans med paracetamol (ex. Alvedon, Panodil, Curadon) som finns receptfritt på apoteket. Kompletterande medicin får du recept av läkaren. Se till att planera och köpa hem smärtstillande medel så att det finns förberett när du kommit hem efter operationen.

Illamående

Det är vanligt med illamående och någon kräkning första kvällen efter ingreppet. Ofta kan det vara lite gammalt blod i kräkningen (ser mörkfärgat ut) eftersom blod ofta rinner ned i magsäcken under operationen). Illamåendet brukar försvinna inom ett dygn efter operation.

Mat & dryck

Det är viktigt att du kommer igång att äta och dricka normalt. Torrhet i halsen ökar smärtupplevelsen. Drick rikligt med vätska (helst inte för varmt), undvik sura juicer som ofta svider. Att tugga tuggummi stimulerar salivproduktionen och känns smärtlindrande och uppfräschande. Flytande och mjuk kost kan ätas redan operationsdagen men het mat samt födoämnen som kan riva i halsen (t.ex. knäckebröd, hårda äpplen) kan vara bra att undvika de första dagarna. Undvik alkohol och starkt kryddad mat.

Uppföljning

På de flesta sjukhus finns inget rutinmässigt planerat återbesök efter operation. Vid komplikationer se under fliken Viktigt. Däremot så följs alla halsmandeloperation upp i Sverige via Kvalitetsregistret för tonsilloperation.