Vad händer under operationsdagen?

Att operera halsmandlarna är en säker, snabb och enkel operation. De flesta kan åka hem samma dag och behöver inte sova över på sjukhuset. På sjukhuset kommer en sjuksköterska be dig att byta om från dina vanliga kläder till sjukhuskläder. Sjuksköterskan mäter din temperatur och ditt blodtryck. På ett par ställen på handen eller armen får du en salva som gör att huden bedövas – ”sover”, där du sedan kommer att få ett plaströr – ”sovrör”. Ibland ges en medicin som får dig att slappna av, du kan bli snurrig och känna dig lite konstig. Du får också nu medicin för att det inte ska göra så ont efter operationen. Efter förberedelserna får du lägga dig i en speciell säng.

Nedsövning

När det är dags att åka in i operationssalen, följer din förälder med dig in. Alla på operationsavdelningen har likadana kläder och konstiga mössor. De ser riktigt roliga ut. I operationssalen finns det massor med maskiner, bildskärmar, slangar, lampor och andra apparater. Det ser nästan ut som i ett rymdskepp. Riktigt häftigt! Doktorerna och sjuksköterskorna använder alla dessa apparater för att du ska sova lugnt och säkert så de kan operera dina halsmandlar utan att du känner något.

Du får ett sovrör där salvan suttit på armen i det kan man ge sovmedicin och medicin för att inget ska göra ont. Ibland kan man också få andas en särskild sovluft i en tratt. En riktig rymdmask!

Operation

Du sover under hela operationen. Under operationen håller apparaterna koll på vad som händer i din kropp. Doktorer och sjuksköterskor följer din andning, puls, blodtryck och hur mycket syre som finns i ditt blod.

Doktorn använder ett speciellt instrument som håller din mun öppen och trycker ner din tunga för att kunna operera dina halsmandlar. Alltihop tar inte mer än en timme, men det märker inte du för du sover hela tiden!

Uppvaknade

Efter operationen flyttas du till uppvakningssalen. Där får du vila en stund medan du vaknar från narkosen. Din förälder väntar tillsammans med dig i uppvakningssalen. Du kommer att känna dig trött, och kanske lite snurrig av sömnmedlet. Det kan kännas konstigt i halsen och det kan göra lite ont. Tungan kan kännas konstig men det går över ganska snabbt. Ibland kan man också känna sig lite illamående. Du får medicin för att det ska bli bättre och göra så lite ont som möjligt.

När du har vaknat ordentligt, får du något att dricka och även äta (glass brukar smaka bra).

De flesta barn kan åka hem efter några timmar. Om du inte är så gammal, eller känner dig mycket sömnig, kan det hända att doktorn vill att du stannar kvar över natten. På så sätt kan doktorn och sjuksköterskorna kontrollera att du mår bra. Då får en av dina föräldrar vara kvar med dig på sjukhuset.