Målgruppsbild för barn visar Moa och Elias, en blond ung tjej inklädd i grön tröja och en kille med orange t-shirt och röd käps.

Hej!

Du ska snart operera dina halsmandlar.
Om du är bättre förberedd kommer du att må bättre före, under och efter din operation.
Därför är det viktigt att du läser denna information tillsammans med dina föräldrar eller någon annan vuxen, som ska vara med dig när du ska opereras.

Moa är en ca 7 års ung, blond tjej med röd ringlad tröja som håller sin docka i armen

Moa

Jag skall opereras för jag får ofta halsinfektioner

Elias är en 5 årig kille med brunt hår som har en grönt t-shirt med flygplan och en jeans på sig.

Elias

Jag ska opereras för att jag har förstorade
halsmandlar.

Vad händer när man opererar bort halsmandlarna?

Halsmandlarna sitter längst bak i halsen. Om du tittar i en spegel kan du se dem på vardera sidan av tungan. De ser nästan ut som ett par köttbullar. Halsmandlarna kan bli infekterade och då kan du få feber och ont i halsen. Om du får många infektioner i halsmandlarna, kan du behöva operera bort dem för att bli friskare.

Du kan också behöva operera halsmandlarna om de växer sig så stora att du får problem att andas när du sover. Halsmandlarna opereras genom att doktorn helt enkelt tar bort de två ”köttbullarna” längst bak i halsen.

Ibland räcker det med att göra halsmandlarna lite mindre. Under operationen kommer du att sova hela tiden och märker ingenting. Efteråt kommer dina besvär av halsmandlarna att vara borta.

Visst är det BRA!

Tips för mer rolig och bra information

Vill du veta mera om vad som egentligen händer när man ska sövas och opereras kan du kolla in Narkoswebben www.narkoswebben.se. På Narkoswebben finns massor av kul att göra. Du kan följa med till clownsjukhuset, träffa miniorspionen Hilding Vilding, pyssla och måla, spela spel, titta på film och träffa en massa barn som har legat på sjukhus.