Det händer före operationen

Alla doktorer, sjuksköterskor och undersköterskor som du redan har träffat eller kommer att träffa vill vara säkra på att du gör allt som behövs för att operationen ska gå bra och för att du ska bli frisk så snabbt som möjligt efteråt. Här kommer en lista över sådant som du ska göra och sådant som du INTE ska göra. Det är saker som du måste veta dagen före operationen och på operationsdagen:

Att göra… 

Packa ned en favoritleksak, en favoritbok, ett kramdjur, en snuttefilt, ett fotografi eller någon annan sak som får dig att känna dig trygg. Ta det lugnt, slappna av och sov ordentligt natten före, så att du är ordentligt utvilad på operationsdagen. Ta av alla smycken och ta bort saker från munnen på operationsdagen. Det gäller örhängen, ringar, piercing, armband, halsband, armbandsur, glasögon, kontaktlinser och avtagbara tandställningar. Ta alla mediciner som doktorn har gett dig och sagt att du får ta före operationen. Svälj dem med en klunk vatten. 

Gör inte… 

Ta inga ANDRA mediciner än sådana som din doktor har godkänt. Ta inte Aspirin, Magnecyl, Bamyl, Treo, hostmedicin, vissa halstabletter, vitaminer och örtmediciner. Du får äta och dricka fram till 6 timmar före operationen därefter får du absolut INTE äta någonting. Det gäller all mat, inklusive tuggummi, halstabletter och allt annat. Men vatten kan du dricka men bara fram till 2 timmar innan du ska opereras.