Vuxna patienter 2

Halsmandeloperation är ett snabbt kirurgisk ingrepp som utförs under  narkos. Operationen kan utföras på två olika sätt. Vilken operationsmetod som är bäst lämpad avgör öron- näs- och halsläkaren vid undersökningen och vid samtalet med dig. Valet beror på av vilken orsak dina halsmandlar är till besvär. Antingen så avlägsnas hela halsmandlarna (vanligast vid upprepande halsinfektioner och halsböld) eller så opereras bara den utskjutande delen, som är i vägen, bort av halsmandlarna.

Tanken med denna information är att alla som får era halsmandlar opererade ska må så bra som möjligt efter det kirurgiska ingreppet och återgå till normal kost och normala aktiviteter så fort som möjligt.

Halsmandlarna utgör en del av kroppens immunförsvar och sitter på sidorna i svalget och består av lymfatisk vävnad. Det finns inga belägg för att en operation av halsmandlarna ger några negativa effekter med en ökad risk för infektioner längre ner i luftvägarna.

Operationen görs under narkos. Vid operationen tas halsmandlarna ut genom munnen. Blödningen brukar vara liten men om det blöder blodstillar man noga samtidigt med ingreppet.

  • Operation och narkos medför alltid en risk. Den risken är liten och all omsorg ägnas åt att göra ingreppet så säkert som möjligt
  • Omkring 3% av patienterna drabbas av blödningar efter halsmandlarna bortopererats. Oftast slutar denna blödning av sig själv, vid ett fåtal tillfällen kan patienten behöva komma tillbaka till operationssalen för att under narkos stilla blödningen.
  • När du kommer hem efter operationen skall det aldrig blöda från halsen. Där halsmandlarna har suttit är det sårytor och på dessa bildas gråvita beläggningar, vilket är slemhinnans motsvarighet till sårskorpor på huden och tecken på läkning. Denna beläggning kan lukta illa som vid en dålig andedräkt. Beläggningen stöts bort efter ca 7-10 dagar och i samband med det finns en liten blödningsrisk. I regel stannar en sådan blödning av sig själv, men märker Du en blödning skall Du alltid kontakta öronmottagningen/öronavdelningen eller sjukhuset. Spottar du blod ska Du omedelbart ta Dig till sjukhuset för undersökning och behandling. Se  fliken Viktigt. Eftersom man har sårytor i halsen efter operation finns viss risk för infektion. Lätt feber (under 38,5 grader) kan förekomma det närmaste dygnet utan att något är onormalt. Om feber stiger, eller fortsätter i flera dagar efter hemkomsten skall man ta kontakt med öronmottagning för eventuell antibiotikabehandling. Du skall också kontakta om du inte kan få i sig mat eller framför allt dryck.

Om du inte redan fått ett operationsdatum i samband med att du fått denna information så kommer en kallelse per post med operationsdatum. Vid enstaka tillfällen kan du också få ett telefonsamtal från öron- näs- halskliniken för att planera ditt operationsdatum.

Cirka 14 dagar före operationen bör du inte äta smärtstillande eller febernedsättande läkemedel som innehåller Acetylsalisyra (t ex Magnecyl, Bamyl, Treo) eller Ibuprofen (t ex Ipren) och Trombyl. Orsaken är att dessa läkemedel kan ge ökad blödningsbenägenhet. Om smärtstillande behövs, använd istället Alvedon eller Panodil under denna tid.

Du får äta fram till kl. 24.00 dagen före operation. Därefter får du dricka klara drycker som saft, äppeldricka, kaffe och te utan mjölk. Två timmar innan du ska vara på sjukhuset ska du dricka två glas vatten och därefter inget ytterligare. Diabetiker dricker istället två glas saft.

Duscha och tvätta håret kvällen innan eller på operationsdagens morgon. Använd inget smink, parfym eller nagellack på operationsdagen. Ta av alla smycken och ta bort saker från munnen på operationsdagen. Det gäller örhängen, ringar, armband, halsband, armbandsur, glasögon, kontaktlinser, hårband, hårspännen och pannband och avtagbara tandställningar.

Du måste avboka operationen om du får ont i halsen veckan före operationen. Varje tecken på infektion ökar risken för blödningar. Om du blir sjuk innan operationen ber vi dig ringa det telefonnummer som står i operationskallelsen. Din operation ställs då in och du får en ny operationstid så fort som möjligt efter att infektionen har läkt ut.

Du blir kvar på sjukhuset allt från några timmar till en övernattning beroende på hur du mår.

Du skrivs ut, när du har fått något att äta och dricka och känner sig tillräckligt bra för att kunna lämna avdelningen samt att vårdpersonalen är nöjda med ditt tillstånd. Du får inte köra bil eller cykla utan bör bli hämtad av någon anhörig. Någon bör stanna hos dig första natten eftersom du har blivit sövd och är nyopererad.

Det är vanligt med illamående och någon kräkning första kvällen efter ingreppet. Ofta kan det vara lite gammalt blod i kräkningen (ser mörkfärgat ut) eftersom blod ofta rinner ned i magsäcken under operationen). Illamåendet brukar försvinna till dagen efter operation.

Det gör ont i halsen efter operationen, därför är det viktigt att följa ordinationen med ett regelbundet intag av smärtstillande medel. Det är normalt att smärtan tilltar 4-7 dagar efter operationen för att sedan avklinga. Smärtan är normalt mindre uttalad om endast delar av halsmandelarna tagits bort.

Första dagarna efter operation kan det kännas obehag från tungan, vilket beror på att tungan pressas ned med ett speciellt instrument under operationen (för att bättre komma åt halsmandlarna). Besvären lindras av att du rör tungan och därför är det bra att tugga tuggummi. Öron, näsa och hals står i förbindelse med varandra och därför är det normalt med en viss öronvärk några dagar efter operation. Öronvärken, lindras också av de smärtstillande medlen som du tar mot värken i halsen och även här kan tuggummituggande göra lite nytta.

Smärtan är värst på morgonen. Det beror på flera saker, dels att du inte svalt något under natten men också att det gått extra lång tid sedan sista dosen togs av smärtstillande medel. Det är skönt att under natten sova med lite högre under huvudet. Det minskar slemhinnesvullnad i det opererade området och därmed värker det mindre.

Det är viktigt att du kommer igång att äta och dricka normalt. Det bidrar till att minska sårskorpebildningen bak i svalget och förebygger infektioner. Drick rikligt med vätska (helst inte för varmt), undvik juice från citrusfrukter som ofta svider. Att vara torr i halsen gör mer ont , därför hjälper vätskan också mot smärtan.

Att tugga tuggummi stimulerar salivproduktionen och känns smärtlindrande och uppfräschande. Flytande och mjuk kost kan förtäras redan operationsdagen men het mat samt födoämnen som kan riva i halsen (t ex knäckebröd, kex, hårda äpplen). bör undvikas de första dagarna. Undvik alkohol och starkt kryddad mat.

Under läkningstiden är det mycket viktigt att använda smärtstillande medicin. Denna skall tas på regelbundna tider, enligt ett tidsschema för att ha jämn effekt. Ät mat ca 30-60 minuter efter att den smärtstillande medicinen tagits, då är smärtlindringen som bäst. Grundsmärtlindring är paracetamol (t ex Alvedon, Panodil) och kompletterande medicin ordineras av läkaren. Se till att planera och köpa hem smärtstillande medel så att det finns förberett när du kommit hem efter operationen. Paracetamol finns receptfritt på apoteket. För övrig rekommenderad smärtstillande medicin kan Du behöva recept (Du kommer få råd och eventuellt recept av behandlade doktor).

Efter operationen där endast de förstorande delarna av halsmandlarna tagits bort går det bra att återgå till normal aktivitet efter 4-7 dagar. När hela halsmandlarna blir borttagna är det normalt med en frånvaro från skolan/arbetet som sträcker sig från 8 till 14 dagar efter operationen.

Det är bra att ta det lugnt de första dagarna, det finns inga hinder att vara uppe och vistas utomhus, allt efter ork. Du bör dock undvika folksamlingar första veckan, för att inte utsättas för infektioner. Under de 10-14 dagar som det tar innan halsen är läkt ska du avstå från ansträngande träning, gymnastik och bada i simbassäng. I regel behövs inte något återbesök efter halsmandeloperation.

>>